2009-02-26

Kors i taket

Igår gjorde jag ärtsoppa. Ärtsoppa. Jag. Lite konstigt. Eller egentligen ganska så konstigt.

Min enda erfarenhet av ärtsoppa var en blek variant av ärtsopppa som serverades i skolan eller ärtsoppa på plasttub som någon enstaka gång förirrade sig in i mitt barndomshem. Inte så positiva erfarenheter så därför är det konstigt.

Suget efter att ge ärtsoppan en chans var dock större men tveksamheten tilltog när jag jag kände doften från den kokande soppan. Den påminde alltför mycket om sopporna i barndomen. Slutresultatet blev dock oändligt mycket bättre och numera kan jag nog klassificeras som en person som älskar ärtsoppa. Sjukt enkelt att göra även om det tar lite tid. Gott, billigt och nyttigt.

Najs.


ÄRTSOPPA
5 dl torkade gula ärter
15 dl vatten + 1/2 msk salt till blötläggning
13 dl vatten + 1/2 msk salt till kokning
1 liten gul lök
2-3 kryddnejlikor
250 g rimmat bogfläsk
1 tsk mejram eller timjan

1. Blötlägg ärterna i vatten och salt 6–12 timmar.
2. Häll av vattnet. Häll ärterna i en kastrull med vatten och salt. Koka upp under lock. Skumma av.
3. Skala löken. Stick kryddnejlikorna i löken. Skär bogfläsket i stora bitar. Lägg lök, bogfläsk och kryddor i kastrullen. Låt soppan koka 1 timme.
4. Ta upp fläsket, låt kallna och tärna det. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter.
5. Ta bort löken. Tillsätt fläsket. Smaka ev av soppan med mer salt och mejram eller timjan.

Receptet hämtades ur ICA:s bok "Hela Sveriges husman" men finns även på
ICA:s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar