2009-04-03

Fattigdom

För den som mot förmodan missat det så har aftonbladet startat en fattigblogg. En av tidningens journalister ska under en månad testa att leva på socialbidrag och blogga om det.

Till en början kände jag mig skeptisk. Hur kan man på en månad få en inblick i hur det är att vara fattig i Sverige idag när man vet att allt går tillbaka till normalläge om X antal dagar? Att din månadslön väntar på ett konto och du kan gå tillbaka till ditt vanliga liv igen? Varför inte låta en verkligt fattig blogga?

För några dagar sedan såg jag dock Debatt på SvtPlay där ämnet fattigdom behandlas tack vare den debatt som uppstått i och med fattigbloggen. När jag hörde en politiker på fullt allvar hävda att det inte finns fattiga i Sverige idag så förstod jag varför det här inititativet behövs. Jag mindes. Utanförskapet. Ensamheten. Skammen. Oförståelsen.

Fattigdomen i Sverige är inte vad många förknippar med fattigdom. Det är inte uppsvällda magar. Det är en relativ fattigdom som innebär att pengarna endast räcker till det absolut viktigaste som får dig att överleva. Det behövs inte mycket för att hamna där, en skilsmässa, sjukdom, arbetslöshet, egentligen vad som helst.

Det är en fattigdom som innebär konstant ont i magen. Rädsla för vita kuvert med fönster. Det kan ju vara en ny utgift. Det handlar om att prioritera bort tandläkarbesök och hälsokontroller för att kunna sätta mat på bordet. Det handlar om att ett barn gympar barfota. För att det inte finns pengar till att köpa skor. Det handlar om tonåringen som är expert på att komma på svepskäl, ursäkter och lögner till varför hon inte följer med vännerna som ska hitta på nått. Därför att hon inte har pengar. Det handlar om att handla det absolut billigaste i mataffären.

Men framförallt handlar det om att inte våga prata om det. Det är en skam att inte ha pengar.

Fattigdom finns i Sverige idag. Det vet alla som lever i den eller har levt i den. Men ingen pratar om den och därför finns det folk som kan hävda att det inte finns.

Alla borde pröva att leva på socialbidrag en månad. För att få en förankring till verkligheten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar