2009-09-02

Världens bästa grahamsskorpor

Det här är världens godaste grahamskorpor. Mycket kardemumma och lagom smuliga.


Grahamsskorpor
5 dl gammaldags mjölk (vanlig funkar också)
50 gram smör
50 g jäst
2 matsked honung
1 tsk salt
2 tsk hel kardemumma
8 dl grahamsmjöl (eventuellt 7 dl grahamsmjöl och 1 dl kruskakli)
6-7 dl vetemjöl.

Ta fram smöret och mjölken ur kylen i god tid så att det blir mjukt och rumstemperat. Stöt kardemumman i en mortel. Smula jästen blanda i salt och honung. Blanda i mjölken och rör till jästen lösts upp. Blanda i mjölet, kardemumman och smöret och knåda till en deg. Låt degen sedan jäsa till dubbel storlek (gärna ovanför kylskåpet om du har möjlighet).

Dela därefter degen till valfritt antal bullar. Lägg på en plåt och täck med en handduk. i 15 m inuter. Starta ugnen på 225 grader. När ugnen är varm och det gått 15 minuter sätter du in plåten i ugnen och efter ungefär 15 minuter är det klara. Ta ut plåten och låt bullarna svalna. Stäng INTE ugnen. Dela dem sedan i halvor och ställ tillbaka på plåten. Plåten åker sedan tillbaka till ugnen i några minuter för att ytorna ska få lite färg. Vakta dem dock noga för de bränns lätt! Vrid ner tempraturen till 100 grader öppna luckan lite och sätt en kökshandduk i den så den inte åker igen. Låt torka i drygt en timme. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och svalna.

Lägg i fina burkar, ge bort eller ät själv. Köp dock hem mer råvaror snabbt för de kommer att gå åt!

1 kommentar: