2009-10-04

Femtiotvå

Regn, regn, regn. Allt är blött och grått. Jag hade sett framemot att få vara ute och fota, men det går ju inget vidare. Istället fick jag nöja mig med regn på rutan och nybakta kanelbullar. Inte så fel det heller får jag väl erkänna.


Riktiga kanelbullar (fullt ätbara)
125 gram smör
50 gram jäst
5 dl rumstemperad mjölk
1 tsk hel kardemumma
1,5 dl råsocker
0,5 tsk salt
9 dl mjöl

Fyllning:
50 gram smör
1 msk kanel
0,75 dl socker

Så här gör du:
Ta fram smör och mjölk i god tid så det blir rumstempererat. Smula sedan jäst och blanda med socker och salt. När jästen smält blandar du i mjölk. Tillsätt sedan kardemumma, smöret och mjölet. Knåda till en fin deg. Låt jäsa till dubbel storlek, gärna ovanför kylskåpet.

Ta sedan fram degen och häll ut den på ett mjölat bort. Dela den i två delar. Kavla ut degen till en avlång platt rulle. Bre på fyllning. Gör snäckor eller vanliga kanelbullar. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg på en plåt och lät jäsa tills ugnen är varm. Pensla med ägg och strö över pärlsocker eller flagad mandel.

Sätt i i ugnen. Bullarna är klara efter 5-10 minuter.

Ät.

Mums filibabba.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar