2009-01-30

iTant är här

Nu bloggar jag på en iMac.

Yay.

2009-01-28

När jag ändå är igång och bloggar ...

Tant som jag är (mentalt) så blev jag förtjust i sparknepen som precis presenterades i dagens radioavsnitt av plånboken i P1. Att damma av gamla husmodersknep är nog något vi alla skulle ha nytta av oavsett hur vår ekonomi ser ut.

Mina bästa tips stämde skrämmande bra överens med experten som de talade med. Jag går nästan aldrig efter bäst före datum utan använder näsan till att avgöra om något bör kastas och jag använder i princip inte en massa specialmedel när jag städar (Grummesåpa duger till allt). Sen gör jag en massa annat som inte nämndes. Typ veckohandlar.

Hemligt projekt

Under veckan har jag påbörjat ett nytt handarbetsprojekt. Än så länge säger jag inte vad det är, men här kommer en liten bildledtråd!


Några funderingar om vad det kan tänkas bli? Okej, ledtråden är kanske inte den bästa, men jag kommer med fler ledtrådar!

2009-01-27

Funderingar

I en av de norrländsk lokaltidning kunde jag idag läsa om en allergiförening som gärna vill att en ridklubb flyttar. Den ligger nära ett friluftsområde vilket gör att allergiker får svårt att vistas där.

Det som fick mig att börja fundera var det talesmannen för föreningen säger i slutet av notisen "De ridintresserade har rätt att få sina behov tillgodosedda, men inte på bekostnad av andras behov".

I just detta fall förstår jag problematiken och köper argumentet men det jag funderade på under min kvällspromenad funderade jag vidare på detta argument och hur det skulle funka i andra sammanhang. Ta bilar till exempel. Kan jag säga att alla bensinbilar ska avskaffas för att de behov som tillgodoses av den sker på bekostnad av oss andra om man ser vad utsläppen orsakar i omvärlden? Eller alkoholisten som genom sitt drickande tillgodoser sitt behov men gör det på bekostnad av alla i sin närhet. Är det okej att dessa behov tillgodoses på andras bekostnad? Vilka behov är okej att tillgodoses på andras bekostnad? Finns det överhuvudtaget några sådana?

Jag vet inte.

På väg till mig ...


... snart kommer den!

2009-01-20

Hopp?

Är den 20 januari 2009 en historisk dag? Lite för tidigt att säga men lite hoppfull känner jag mig iallafall av dagens presidentinstallation. Det känns som om framtiden för världen ser lite ljusare ut.

Jag känner hopp, framtiden får avgöra om den känslan var korrekt.

2009-01-18

Salt

Mitt förhållande till salt är problematiskt. Eller snarare är det själva saltningen som är problemet.

Jag gillar inte när mat är för salt och på nått sätt lyckas jag istället alltid salta för lite. Även om jag tror att jag saltat för mycket. Jag har liksom svårt att hitta min lagomnivå.

Igår gjorde jag kyckling i lergryta. Det var gott. Men osalt.

Nästa gång tror jag att jag testar att rimma kycklingen enligt Rebeckas recept först.

2009-01-17

Varför begagnat?

För mig är den stora tjusningen med loppis och second hand att hitta de där guldkornen. Ni vet de där som dyker upp efter flera timmars rundvandring, i ett bortglömt hörn efter flera veckors torka på "fyndfronten". Det är den där grejen som bara talar rakt in till ditt hjärta och man blir nästan förnärmad när man ser prislappen. Hur sjutton kan en sån underbar pryl skänkas bort till en sån struntsumma? Sen skyndar jag mig att betala så att ingen annan hinner före. Det är ju en annan grej som är otroligt kul med loppis, det finns för det mesta inte en massa exemplar. Det är det du har i handen som finns och inget annat.

Förutom att chansen att vara unik och ha nått som ingen annan har så är det ju även bra för miljön att återanvända. Det mesta kan bli användbart med lite eller mycket arbete, målarfärg eller ett nytt tyg.


Ibland så blir jag även förvånad och rörd när jag ser vad folk inte vill ha kvar. För några dagar sedan hittade jag två ungsformar från Rörstrand för 60 kr styck. De var i princip oanvända och i perfekt skick. Nån har varit så rädd om den att de knappt använt dem. Sen lämnas de in anonymt till en second handaffär. Jag blir så otroligt nyfiken och fantasin spinner iväg och försöker gissa vilken historien bakom är.

2009-01-16

Din müsli

Jag är barnsligt förtjust i saltåkvarns produkter och deras vackra förpackningar. De är så fina att jag nästan köper dem bara för förpackningarna (som tur är innehållet så bra så det skadar inte att jag är så utseendefixerad).

En av deras nyaste idéer är att du får beställa din egen müsli via nätet. Du blandar själv och får sedan hem müslin i brevlådan. Vill du kan du även köpa till en plåtburk i saltåkvarndesign. Hur coolt som helst. Fast lite dyrt. Och lite svårt att välja. Men alldeles alldeles underbart.

Jag blev dock lite inspirerad så nu håller jag på att torka lite banan och äpple i ugnen. Så att jag kan lidnra suget innan jag bestämt vilken blandning som blir den ultimata så att jag kan beställa.

I farten så började jag också koka lite äppelmos. Jag blev inspirerad. Och det luktar underbart även hos mig.

2009-01-15

Lergryta och kreativt overflow

Jag har länge hört talas om förträffligheten med att laga mat i lergryta. Än så länge har jag inte testat men för några dagar sedan sprang jag på en lergryta på Kupan för 30 kr. Naturligtvis var jag tvungen att slå till. I helgen ska den provköras och jag har en känsla av att det kommer att gå bra. Jag återkommer med testresultat.

Jag slog även till på en bit lila tyg för 5 kronor och en underbar duk för 20 kr. Än har jag inte bestämt mig för vad tygbiten ska bli och om duken ska få fortsätta vara duk. Jag har en massa idéer men kan inte bestämma mig. Datafodral, stoldyna, duk eller?

Förresten, utredningen har nått ett preliminärt resultat angående hushållsassistenten. Det verkar som om det saknas packningar vid degkrokarnas fästen. Jag ska undersöka det. Men det blir efter att jag plockat bort den torkade degblandningen med inslag av olja från maskineriet ...

2009-01-14

Dagens tips!

Igår stod jag på mig och sa ifrån på ett sätt jag inte brukar. Jag är fortfarande hög av ruset. Aldrig har jag insett vilken kick det ger att stå på sig. Fantastiskt!

Dagens tips är alltså: Stå på dig!

2009-01-13

Underbar mackapär

Suck.

Jag måste lägga ytterligare en sak på listan över dyra saker jag behöver. Jag måste ha en hushållsassistent. Hur tusan har jag kunnat baka utan en sådan underbar mackapär? Obegripligt.

Jag lånar just nu en assistent och jag provkörde den igår. Resultatet blev fantastiskt (även om jag lyckades få in deg i själva maskinen. Hur? jag vet inte. Utredning pågår).

Jag bakade iallafall mitt favoritbröd som nu är ännu mer favorit. Det smakar ljuvligt.

Tack
Leila för ett otroligt bra recept på dinkelbullar. Fler sådana tack!


2009-01-09

Hjälp?

Min enkla lya är rätt så lik en skokartong, modell mindre med sina 30 komma nånting kvadrat. Det är inte en bra kombination med mitt intresse för loppis, gamla, coola, vackra, fulsnygga saker som jag gärna målar om och fixar till. Risken är överhängande att det ska sluta illa (skokartongen är även en mindre bra kombination med mitt intresse för mat och bak men det är en annan historia).

Tack och lov så har jag även en passion för att ha ordning och reda och för att göra mig av med grejer som jag inte behöver och som jag inte är så fäst vid. Sånt som mitt hjärta inte brister av att bli av med (om ni förstår vad jag menar). Fast en gnutta oro finns ändå kvar för många saker är jag väldigt fäst vid och de vill jag ha kvar. Vad händer den dagen de sakerna blir för många? När skokartongen blir för liten? Kommer det att sluta så här?

Hjälp.

Jag är för bra

Är inte kladdkaka egentligen en misslyckad chokladkaka? Jag tror att nån har nån gång stått och bakat en chokladkaka missat bakpulver och att vispa smeten. Kanske hade nån lite för bråttom och chokladkakan blev istället en kladdig chokladkaka. Denna nån måste ha varit snål (jag känner personligen den personlighetstypen alltför väl) och serverat den misslyckade kakan under ett annat namn. Tadaa! Succen var ett faktum

Idag ville jag ha chokladkaka så jag bakade en. Trodde jag. Besvikelsen var total när jag skar upp den och insåg att den var okladdig och alldeles fluffig.

Så summan av kardemumman (jepp, jag hade kardemumma i smeten) är att jag misslyckats att göra en misslyckad kaka.

Jag är helt enkelt för bra.

Men den blev rätt god ändå!

Misslyckad kladdkaka

1,5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao pulver
0,5 tsk vaniljpulver
20 st kardemummakärnor
1 krm salt
75 gram smör
2 dl vetemjöl

Tillagning

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj en bakform(ca 20 cm i diameter) och pudra över lite vetemjöl.
3. Smält smöret.
4. krossa kardemummakärnorna
5. Vispa ihop strösocker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt fluffigt. Rör ner smält smör och blanda i vetemjöl till sist. Bred ut smeten i bakformen.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
7. Den misslyckade kakan ska vara luftig och totalt okladdig.
8. Servera med grädde!