2011-03-08

Glad fettisdag!

Jag är inte så himla förtjust i semlor, men fettisdag vore inte fettisdag utan en semla. Så i år trotsade jag traditionen och gjorde som jag vill ha dem. Det blev chokladsemlor med hemmagjord mandelmassa och chokladgrädde.


Tant Gröns chokladsemlor

Bullar
50 gram jäst
2 matskedar honung
1 tsk salt
5 dl mjölk
50 gram smör
1 dl kruskakli
11 dl vetemjöl
3 matskedar kakao

1. Ta fram smör och mjölk i god tid så att det hinner bli rumstempererat.
2. Smula jästen och blanda med honung och salt.
3. När jästen blivit upplöst så tillsätts mjölken.
4. Därefter blandade jag i övriga ingredienser och körde 7 minuter i matberedare.
5. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
6. Dela upp degen i 16 lika stora bitar och baka dem i 15 minuter i 225 grader i ugnen.
7. Ta ut och låt svalna på galler

Mandelmassa
100 gram sötmandel
100 gram socker
ev. lite vatten

1. Koka upp vatten och skålla mandeln.
2. Skala mandeln och mixa dem i mixer.
3. Tillsätt socker och fortsätt mixa. Tillsätt ev vatten om massan inte binder ihop.

Sen är det bara att vispa grädde med kakao och socker efter smak så att det passar just dig!

5 kommentarer:

  1. åh, det ser riktigt gott ut! tack för receptet! :)

    SvaraRadera
  2. Vad goda de såg ut! :)
    Vilket schysst recept!

    SvaraRadera
  3. Mmm... Ser riktigt gott ut det där! :-)

    SvaraRadera