2011-05-08

Helgens glassfullträff


Min glassmaskin har stått rätt så oanvänd de senaste halvåret. Varför vet jag inte. Glass är ju gott. I synnerhet den jag gjort själv. Som sagt ganska obegripligt men nu har jag dammat av den igen. I helgen gjorde jag en räd i kylen och frysen skapade en underbar röda vinbärsglass som blev otroligt syrlig och god.

Röda vinbärsglass
3,5 dl grädde
3 dl mjölk
1,,5 dl socker
5 äggulor
1 krm vaniljpulver
1 liter röda vinbär

1. Blanda grädde och mjölk, vaniljpulver i en kastrull. Värm vätskan i en kastrull till ca 80 grader.
2. Blanda äggulorna med hälften av sockret och vispa så det blir vitt och pösigt. Vispa försiktigt ner gräddblandningen med äggen och sockret.
3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och koka försiktigt upp till 83 grader. Vispa hela tiden och håll koll på temperaturen. Annars blir det äggröra med vaniljsmak och det är lite trist när man vill ha glass. När tempraturen är uppnådd så tar du kastullen och sidan och häller över smeten i en bunke så den kan kylas.
4. Sen är det dags att göra bärsåsen. Koka upp vinbären med andra hälften av sockret tills de blir mosiga. Passera såsen genom en sil för att få bort kärnorna. Mosa ev bär som inte blivit mosade.
5. Blanda 2/3 av bärsåsen med glassen och spara resten till garnering. Låt smeten svalna. Helst i kyl över natten.
6. Kör glassen i glassmaskin i 20-30 minuter.
7. Ät med anddakt som mormor skulle ha sagt om hon fått smaka denna underbara glass.

4 kommentarer:

  1. Åh, vad god den ser ut att vara! Det hade suttit fint med hemgjord glass idag i det finfina vädret!

    SvaraRadera
  2. åh, det ser riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  3. Åh! Det där såg ju riktigt ordentligt gott ut! :)

    SvaraRadera