2011-11-06

Lammgryta


Jag har råkats gå och bli med ett lamm. Vid en höstmarknad tidigare i höst lämnade jag mitt intresse för att köpa ett lamm från en ekologisk gård i trakten och för två veckor sedan kom leveransen av 17,7 kg prima lammkött. Efter vissa problem med att identifiera de olika styckdetaljerna så ligger nu alla delar i min frysbox och väntar på att bli tillagade.

Faktum är dock att jag inte är en särskilt van lammkonsument. Här uppe där jag bor och i min bekantskapskrets så äter vi överhuvudtaget väldigt lite lamm. Det blir mer nöt-, gris- och viltkött. Det enda som känns bekant är lammfärs och nu har jag ett angenämt problem att ta tillvara på köttet på bästa sätt.

Mitt första projekt blev att ta hand om 1 kg ben och 600 gram grytbitar. Jag klurade, funderade och googlade och bestämde mig för att köra lite på känn. Av benen kokade jag buljong och sedan gjorde jag en lammgryta av grytbitarna och buljongen. Köttbitarna som satt på benen blev smörgåspålägg dagen efter. Inget får förfaras!

Grytan blev otroligt god!

Lammbuljong
1 kg lammben
3 morötter
150 gram rotselleri
2 stjälkar stjälkselleri
10 svartpepparkorn
6 kryddpepparkorn
0,5 msk salt
1 msk Persilja eller 5 Persiljestjälkar
4 lagerblad

Jag blandade allt i en kastrull, täckte med vatten och lät jag det sjuda i 1,5 timme. Sen silade jag buljongen och kokade ner buljongen tills jag hade 3-4 dl kvar. När benen kallnade plockade jag lös köttet som fanns och sparade det till smörgåsplägg. Även Rotsellerin och morötterna sparade jag och gjorde pure av tillsammans med en klick smör och lite salt (försvinnande gott!).Lammgryta
600 gram lammgrytbitar
3 msk vetemjöl
1 stor gul lök
3 hackade morötter

1 squash

2 dl rödvin

2 dl vatten

4 dl lammbuljong
2 msk tomatpuré

0,5 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

salt och vitpeppar

smör och olja till stekning
1 msk hackad salvia och rosmarin

Börja med att hacka lök, skära lagom stora bitar av squash och morötter. Tärna sedan lammköttet i lagom stora grytbitar. Blanda vetemjöl, salt och peppar i en skål och vänd ner grytbitarna där. Vänd ner grytbitarna i vetemjölet.

Stek löken i smöret och oljan en minut innan du tillsätter köttet. Fräs till allt fått färg. Tillsätt övriga ingredienser (utom örterna) och koka tills köttet känns mört (mitt tog ungefär 45 minuter). Tillsätt örterna och servera med kokt matvete och lite riven vitkål.

2 kommentarer:

  1. Har oxå blivit med lamm i frysboxen. Gillar ditt tavarapåalltengagemang. Jag kommer att försöka göra leverpaté/pastej denna gången. Apropå grytan - testa med lite kanel i nästa gång du gör gryta...

    SvaraRadera
  2. Åh, kanel måste jag också testa!

    Leverpastej hade jag också gärana testat, men jag fick ingen lever utan bara själva kroppen :(

    SvaraRadera