2011-02-28

Snipp snapp slut!


Så var ännu ett fotoprojekt över. Imorgon anländer en ny månad med nya utmaningar. Mat kommer jag att fortsätta fota och säkerligen blogga om. Ikväll fick jag dock ett stort begär efter grillad sparris. Och majs. Jösses vad jag längtar efter våren nu. Kanske kan man grilla på vintern också? Kanske måste testas i helgen.

2011-02-27

Lyckade vårrullar


Häromveckan skulle det göras vårrullar och filodeg var införskaffat. Det slutade dock med gråt och tandagnisslan och smulor av filodeg all over. I helgen gjordes dock ett nytt försök med vårrulledeg som införskaffats från stans thaibutik (efter tips i pickipickis blogg efter att hon råkat ut för ett liknade missöde). Detta försök lyckades och nu är kylen proppfull med vårrullar (förpackningen rymde 50 ark och det var stört omöjligt att dela upp den frusna bunten, men vad gör det när det blev ruskigt gott och är barnsligt enkelt att värma i ugnen så de blir frasiga igen?).

2011-02-26

Uppladdning inför loppisturne


Idag gjorde jag en mindre loppisturne som visade sig bli fyndlös trots att jag laddat med varm choklad med kardemumma till frukost. Åh vad jag längtar till loppissäsongen drar igång om några månader. Innan dess tror jag dock att jag bör göra en ordentlig vårstädning så jag får plats med alla fynd jag tänker göra.

2011-02-25

Vad döljer sig i grytan?


Såklart en liten soppa igen! Denna gång med lammfärs, paprika och massor med god kryddor. Det luktar ljuvligt och jag är ledsen att jag inte kan erbjuda en luktblogg ikväll.

2011-02-24

Torsdagsfrukost


Torsdagsfrukost på finaste julklappsbrickan. Snart är det helg igen!

2011-02-23

Falafel


Falafel med ärtor gör mig så himla glad och varje gång jag gör dem så ställer jag mig frågan varför det blir så sällan. Förmodligen för att jag saknar en egen matberedare. Jag måste införskaffa en sådan.

2011-02-22

Klimatsmart mat


Idag blev det panerad fisk och en vitkålssallad med en väldigt god örtmajonnäs som jag hittade i månadens buffétidning från Ica. Den rekommenderar jag verkligen. Imorgon blir det bland annat falafel på gula ärtor. Billigt, klimatsmart och ruskigt gott. Dessutom är det bra att äta vegetariskt emellanåt. Visserligen var jag redan övertygad om detta sedan innan men tidigare idag så såg jag en dokumentär om just effekterna för miljön av vår köttproduktion och jag blev lite irriterad över att så många har svårt att ha en köttfri dag i veckan och att vilka förhållanden många djur lever under för att uppfylla våra krav. Dokumentären var verkligen en tankeställare som jag varmt rekommenderar.

2011-02-21

Jag äter uppenbarligen mycket soppa


Jag satt och kollade igenom mitt bildarkiv med matbilder och inser att jag har otroligt mycket matbilder på soppor. Jag har visserligen en del andra bilder också. Många bilder är uppmärkta med bröd men soppa är helt klart den största bildgruppen under nyckelordet mat. Uppenbarligen är soppa en stor favorit. Intressant.

2011-02-20

Avrundning av helgen


Idag fick en fantastiskt pizza avrunda en fantastisk helg. Nu är jag uppladdad med en massa positiv energi för en ny vecka. Det kan inte vara bättre!

2011-02-19

Solvarma jordgubbar


Idag drömmer jag om solvarma jordgubbar och håller mina tummar. Jag hoppas mina nyplanterade jordgubbsplantor överlever kylan under det tjocka snötäcket. I somras planterade jag även hallonbuskar och ett äppelträd. Har jag tur så har de också klarat sig!

Vik hädan kyla


Jag har länge velat ha ett par varma benvärmare som håller mig varm när jag har kjol eller klänning på vintern. För några veckor sedan tog jag tjuren i hornen. Med inspiration från detta mönster gav jag mig på att sticka flätor och det var riktigt roligt och det gick relativt fort.


Lagom till att benvärmarna blev klara så blev det dock sibirisk kyla och då är det inte läge för kjol. Ödets ironi. Så nu står jag istället här med tjocka långkalsonger och lager på lager och förbannar att det är så jobbigt att röra sig ute. Istället får jag vänta på högre tempraturer så jag kan inviga mina benvärmare. För i minus trettio är det bara att gilla läget. Allt annat vore urkorkat (att stans gymnasieelever inte hade förstått det när jag passerade i fredags är dock en annan sak).

2011-02-18

Lite mer nostalgi


Jag drack en del nyposopppa som barn. Vid speciella tillfällen fick vi mandelbisvkier till. Jag hade nästan glömt bort vilken bra kombination det är!

2011-02-17

Vindpust från historien


Dagens tallrik ser ut som den har flugit hit direkt från 70-talet. Det må se trist ut men Korma curry med kyckling, basmatiråris och rivna morötter var ruggigt gott. Så det kommer jag att göra igen. Nu väntar dock helg och varmare väder. Efter minus 30 grader så måste ju minus 15 grader kännas som rena högsommarvärmen.

2011-02-16

Gammal skåpmat


Idag nöjer jag mig med gammal skåpmat. Jag har ätit samma mat som igår och kylan har hållit mig seg och oinspirerad. Så därför blir det en bild på när jag åt stans godaste kladdkaka på Krokodil för några veckor sedan.

2011-02-15

Solgul soppa i smällkall februarisol


I morse visade termometern inne 16,4 grader och minus 24,8 grader utomhus och det var allt annat än lockande att kliva upp ur den varma sängen. Efter att ha hört lokalnyheterna på radio och insett att Jokkmokk hade -40 grader och ett strömavbrott hela natten så blev det lite lättare. Det hade ju liksom kunnat vara värre. Men i kylan så värmde dagens lunch, som bestod av majssoppa med sweetchil, riktigt bra i magen. Samtidigt kunde jag blunda lite och låtsas att det var sommar när februarisolen gjorde mig sällskap. Nu kan våren och värmen få komma.

2011-02-14

Någon sorts chokladbollar


Inför min födelsedag har jag fått låna en matberedare. Av nån anledning har jag varit för snål för att köpa en vilket har varit rätt så dumt inser jag nu. Det är ju himla praktiskt till en massa saker. Bland annat för att göra mina alternativa chokladbollar. Jag mixade lite mandlar, solrosfrön, pumpkärnor och pistagenötter. Sen tillförde jag lite russin, aprikoser och dadlar från i julas, två matskedar kakao och juice från en pressad blodapelsin. Sen rullade jag små bollar av massan och de rullades sedan i lite sesamfrön och det blev väldigt gott. Perfekt att ha i kylen när jag kommer hem från jobb och träning och vill ha lite snabb energi

2011-02-13

En perfekt avrundning på en söndag


Ikväll så fick middagen bestå av banansmoothie med blåbär och surdegssmörgåsar med västerbottenost och vindelrökt skinka. Alla goda saker tycks komma från västerbotten (okej, inte bananerna men skinkan och osten).

2011-02-12

Mörk chokladtårta med lingon och blåbärsmousse


Eftersom receptet på min lite tråkiga blåbärstårta efterfrågades så kommer det här. Nästa gång kommer jag dock att minska ett ägg i smeten och låta den vara lite mindre tid i ugnen så den inte blir helt färdiggräddad, men det var så här jag gjorde den denna gång

Mörk chokladtårta med lingon och blåbärsmousse


100 gram mörk choklad

100 gram frysta lingon
75 gram smör

3 ägg
1 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

3 gelatinblad

200gram blåbär

1 dl florsocker

2 äggulor

3 dl vispgrädde


Först gjorde jag chokladkakebotten till tårtan. Steg ett var att starta ugnen på 175 grader och smörja och bröa formen (vilket är ett steg jag ofta brukar missa så det är lika bra att ta det med en gång, det är så trist när tårtan sitter fast som ett berg i formen).

Sedan smälte jag smöret och lät det svalna. Medan det fick svalna så vispade jag ägg och socker vitt och fluffigt. Därefter hackade jag chokladen och blandade den mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt. Denna blandning rörde jag försiktigt ner i det vispade äggen. Sedan rörde jag ner det avsvalnade smöret och de frysta lingonen i kaksmeten. Kakan åkte sen in i ugnen i 35 minuter.

Medan kakan gräddades gjorde jag blåbärmoussen. Här började jag med att blötlägga gelatinbladen i iskallt vatten i fem minuter. Sedan pressade jag 200 gram smälta blåbär genom en sil och fick en fin blåbärspure. När blåbärspuren var klar så satte jag den på spisen och tillsatte gelatinbladen som långsamt fick smälta ner.

Sedan vispade äggulor och florsocker pösigt. Grädden vispade jag också hårt i en egen bunke. Sista steget var att blanda äggulorna, grädde och blåbärspuren försiktigt och bredde över chokladkakebotten (när den var helt sval).

Tårtan fick stå i kylen över natten för att moussen skulle stelna helt.

2011-02-11

Ikväll kokar jag buljong


Idag har jag gjort Korma curry kyckling till morgondagens lunch. Det kändes synd att kasta kycklingskrovet så ikväll kokar jag buljong på resterna.

2011-02-10

Majscanneloni med paprikasås


På menyn stod det majscanneloni men jag tycker det mer såg ut som majscrepes eftersom cannelonin var stekt. Hursomhelst det var det gott iallafall.

2011-02-09

Tårtan som gjorde mig lite besviken


Om jag ska vara ärlig så blev jag lite besviken på min chokladtårta med blåbärsmousse. Den var inte dålig men inte heller så perfekt som jag trodde den skulle bli. Chokladbotten blev helt enkelt lite väl torr och tråkig. Jag hade velat ha den lite mer kompakt och kladdig och med en intensivare chokladsmak. Ny tag till nästa gång helt enkelt. En dag ska receptet bli perfekt!

2011-02-08

Jag gillar!


Dagens gillalista (utan inbördes ordning)
- Att det inte längre är helt becksvart när jag traskar hem på eftermiddagarna.
- Att komma hem från jobbet till ett dukat bord med piroger fyllda med ratatouille.
- Överblivna tårtrester i kylen. De smakar ännu bättre dagen efteråt!

2011-02-07

Blåbärsbullar och filmrullar


Till min födelsedag idag så bakade jag förutom tårtan blåbärsbullar och filmrullar. Just filmrullarna blev illande gröna och inte så jättevackra men ruskigt goda.

2011-02-06

Kostcirkel


Currykyckling med bulgur och rårivna morötter såg inte så himla festligt ut på tallriken men det smakade desto bättre. Dessutom såg det ut som en perfekt kostcirkel på tallriken. Nått som kommer smaka ännu bättre är nog tårtan till min födelsedag imorgon. Chokladkaka med bitar av mörk choklad och lingon toppad med ett lager blåbärsmousse kan inte bli fel. Förövrigt har jag gett mig själv världens födelsedagspresent. En ledig dag fri från jobb och tider att passa som jag inte satt själv. Det kommer bli världens bästa födelsedag.

2011-02-05

Rårakor och citronsoppa


Idag prövade jag mig på att göra rårakor i våffeljärn. Resultat var ätbart men inte så fagert att se på. Så dagens målbild blir på efterrätten. Citronsoppa från ICA:s husmanskostkokbok som kom för nått år sen. Receptet finns även här.

2011-02-04

Favorit i repris


Fredagens bjöd på favorit i repris!

2011-02-03

Så borde varje frukost vara!


Min frukost borde se ut så här varje dag och eftersom jag fyller år om några dagar så tycker jag att det vore en lämplig present. Det ska väl inte vara helt omöjligt?

2011-02-02

Perfekt mogen avokado eller nystekt halloumi?


När jag kom hem idag på lunchen var kylen tom på rester som var färdiga att värma. Så jag fick ro ihop lite snabb lunch med pasta, ångkokta morötter och kålrot samt lite riven vitkål. Till det stekte jag lite halloumi och åt en halv avokado. Den stora frågan är dock vad som är godast, perfekt mogen avokado eller nystekt halloumi? Förmodligen dött lopp för jag kan inte riktigt välja. Alternativet kan vara att det är allra godast tillsammans.

2011-02-01

Måndagslunch med prick över i


Dagens lunch bestod av älgköttbullar, pasta och riven morot och vitkål. Lite persilja fick vara pricken över i.