2011-05-31

Bokslut över maj


Då var då strax maj till ända. En ruskigt kall och blåsig månad, avslutet följer temat när regnet öser ner som att nån där uppe öppnat alla portar. Lite fröer och potatisar har hamnat i jorden men istället har jag kunnat ägna en del tid åt pysslande. Galgar har fått virkade fodral och ett litet nytillskott i världen har fått ett personligt plagg, men det visar jag en annan dag.

2011-05-24

Glädjeämnen


Det är så fantastiskt att se hur allt exploderar och växer nu. Synd bara att jag inte känner nån lukt efter några dagars förkylning. Jag har dock internet igen efter två dagar utan. Alltid nått att glädjas över!

2011-05-17

Pyssel med min lilla samling


Jag har bestämt mig för att börja virka lite fodral till några av galgarna i min lilla samling. Det går långsamt framåt, för det är ju så mycket annat som lockar så här på kanten till sommaren. Så småningom kan jag nog visa upp lite färdiga resultat.

2011-05-09

Det må vara sommarvärme utomhus ...


... men i min kompost är det fortfarande vinter. I dag var det riktigt ljuvliga sommartempraturer så jag kompade ut från jobbet några timmar för att sätta igång med vårbruket. Komposten skulle tömmas och prima kompostjord skulle ut i odlingarna. Det gick jättebra, i två skottkärsslass. Sen stötte spaden på en massiv isklump. Så nu är det bara att vänta på att den kan tina innan jag kan fortsätta. Jag som längtar så efter att det ska börja växa i jorden!

2011-05-08

Helgens glassfullträff


Min glassmaskin har stått rätt så oanvänd de senaste halvåret. Varför vet jag inte. Glass är ju gott. I synnerhet den jag gjort själv. Som sagt ganska obegripligt men nu har jag dammat av den igen. I helgen gjorde jag en räd i kylen och frysen skapade en underbar röda vinbärsglass som blev otroligt syrlig och god.

Röda vinbärsglass
3,5 dl grädde
3 dl mjölk
1,,5 dl socker
5 äggulor
1 krm vaniljpulver
1 liter röda vinbär

1. Blanda grädde och mjölk, vaniljpulver i en kastrull. Värm vätskan i en kastrull till ca 80 grader.
2. Blanda äggulorna med hälften av sockret och vispa så det blir vitt och pösigt. Vispa försiktigt ner gräddblandningen med äggen och sockret.
3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och koka försiktigt upp till 83 grader. Vispa hela tiden och håll koll på temperaturen. Annars blir det äggröra med vaniljsmak och det är lite trist när man vill ha glass. När tempraturen är uppnådd så tar du kastullen och sidan och häller över smeten i en bunke så den kan kylas.
4. Sen är det dags att göra bärsåsen. Koka upp vinbären med andra hälften av sockret tills de blir mosiga. Passera såsen genom en sil för att få bort kärnorna. Mosa ev bär som inte blivit mosade.
5. Blanda 2/3 av bärsåsen med glassen och spara resten till garnering. Låt smeten svalna. Helst i kyl över natten.
6. Kör glassen i glassmaskin i 20-30 minuter.
7. Ät med anddakt som mormor skulle ha sagt om hon fått smaka denna underbara glass.

2011-05-01

Försenad påskhare


Idag kom påskharen på besök hos mig. Av nån anledning hade han glömt att lämna ett ägg hos mig förra helgen (hur nu påskharen kan misslyckas med sin huvudsakliga arbetsuppgift är en gåta). Bättre sent än aldrig.