2012-02-29

Lammragu på lammhals


Tidigare i februari kände jag att det var för att göra nått med lammkött igen. Denna gång var det halsbiten som jag bestämde mig för att hitta på nått med. Jag sökte inspiration och tillslut landade jag vid att halsen skulle få äran att bli en lammragu.

Ingredienser
500 gram lammhals
300 gram potatis
2 stjälkar selleri
1 röd lök
2 klyftor vitlök
Vatten
2 dl rödvin
70 gram torkad svamp
Rosmarin
Salt
Peppar

Jag började med att fräsa köttet för att få lite färg, sen tillsatte jag lök, vitlök, selleri, torkad svamp, rödvinet och tillräckligt med vatten för att täcka köttet.

Sen fick allt sjuda på svag värme i drygt en och en halv timme innan jag tillsatte tärnad potatis och lyfte bort köttet. Köttet fick sedan svalna en aning innan jag plockade bort det från benet och la tillbaka det i grytan.

Grytan redde jag av med lite vetemjöl och sedan kryddade jag med rosmarin, salt och peppar efter smak.

2012-02-20

Lättnad


Just nu känner jag en stor lättnad. Lättnad för att solen återvänt och att det bara blir ljusare och ljusare för varje dag. Att se dagsljus på väg till och från jobbet igen är underbart.

Lättnad kände jag också när vi skrev på kontrakt för vår nya lägenhet för en vecka sen. Om typ 70 dagar får vi nycklarna. Inget mer flängande mellan två ställen. Inte en massa listor på vad som ska göras när jag väl är hemma. Bara att veta att jag har alla grejer under ett och samma tak kommer att vara en befrielse. Sen att det är en fantastisk lägenhet med en makalös utsikt och stor balkong i söderläge känns bara som en bonus. Nu får tiden bara gå liiite fortare så att vi snart är där!

2012-02-12

Söndagspizza


Pizza med mozzarella, lufttorkad skinka, en massa ogräs och rostade pinjenötter är en finfin lunch en solig söndag i februari. I synnerhet när man blir bjuden och inte behöver laga den själv utan istället kan titta på och pilla sig i naveln (eller på kamerans avtryckarknapp) när mästerverket skapas. Undrar om jag kan hoppas på repris nästa helg?

2012-02-08

Dagen efter


Dagen efter den stora dagen så var vardagen tillbaka. Förutom de fantastiska tulpanerna på bordet, tårtbiten i kylen och ett eftersläntrande grattiskort på hallmattan.

Själva födelsedagen var en trevlig tillställning. Trevligt sällskap, god mat och tårta och strålande vackert vinterväder. Det kan liksom inte bli bättre.


Småkakorna på bilden ovan gjorde jag utifrån från Saltå kvarns senaste kokbok, Solroskakor med russin och solrosfrön och Choklad- och nötkakor. Solroskakorna smakade lite som bondkakor och var rätt så söta, Chokladkakorna var mer i min smak. Choklad och hasselnötter är en fin fin kombination.

Tack förresten för alla gratulationer!

2012-02-06

Förberett och klart


Tårtan är klar. Älgsteken ligger och tinar. Bara gå att lägga sig då och sova för att imorgon vakna upp som trettioåring. Jösses vad tiden går fort när man har roligt!

2012-02-04

Burr


Egentligen finns det inte så mycket mer att säga att det är ruskigt kallt nu. Alla floskler är liksom sagda (Ja det är myggfritt nu och nej en norrbottning fryser inte utan är bara mer eller mindre varm och så vidare). Igår verkade det som att det skulle krypa ner ytterligare 10 grader, men nu verkar det inte bli så. Puh. Det är så lätt att glömma hur kallt det kan bli. Rimfrost i ögonbryn på både mig och Herr T. Lager på lager tills jag knappt kan gå. Ull, ull och en massa vindskyddande ytterplagg. Samtidigt är det så rasande vackert när solen skiner och och små fina glittrande snöflingor yr runt, men jag ser framemot lite varmare väder så jag kan gå ute och njuta av ljuset och solen utan att frysa.