2013-09-29

Lingondricka med granskottsirap

Lingon. Detta fantastisk fina bär som är så roliga att plocka och som är så tåliga. Jag har plockat lingon (och rensat) så länge jag kan minnas. Doften av lingon ger mig en tydlig känsla av hösten och doften av lingon som puttrar på spisen är mer hemtrevnad än vad gräddade kanelbullar någonsin kommer att vara. Jag är uppvuxen med lingonsylt och vi åt den till allt från frukostgröten till söndagssteken. Jag åt lingonsylt som andra barn konsumerade ketchup (jag har aldrig varit särskilt förtjust i ketchup) gärna till pasta. Låt oss säga att det gick en hel del lingon i min familj. 

En tid hade jag inte möjlighet att lagra dem i några större mängder samtidigt som mina matvanor ändrades. Lingonsylten passade inte riktigt lika självklart in överallt. På senare tid har lingonet och jag har börjat hitta tillbaka till varandra allt mer på senare tid. Jag har hittat nya användningsområden förutom sylten även om det har varit svårt. Lingon och sylt har hängt ihop som ler och långhalm. 


Idag använder jag lingon i bröd, glass och så gör jag förstås lingondricka! Nu senast blev det lingondricka med granskottsirap som jag gjorde i våras. Granskottsirapen ger en trevligt sting av skogssmak till drickan.


Lingondricka
1 kg rensade lingon
1 l vatten
1 dl granskottsirap (socker går också bra)

Granskottsirapen gjorde jag utifrån det här receptet. Det har sen dess stått och väntat på att hitta sin livskamrat. Det blev lingonet.

Mixa lingonen i en matberedare (eller mosa med en stomp) och blanda sedan i en kastrull med vattnet. Låt stå i tre dagar i kylskåp. Sila bort skal och kärnor med en saftsil och koka upp drickan med granskottsirapen. 

Häll upp i rengjorda flaskor och förvara kallt.


Detta är mitt bidrag till Gröna skafferiets tema där vi i september bidrar med våra bästa lingonrecept.

4 kommentarer:

 1. Åh, det låter sådär riktigt naturromantiskt; lingondricka med grankottssirap! Härligt!
  Jag kommer också från en lingonsyltsfamilj (framför allt på min pappas sida där man tydligen hade lingon till i stort sett all mat). Ett tips är lingonsylt till fiskgratäng (alltså sådan med potatismos omkring och vit fisk + sås i mitten. Alla tittar konstigt på mig när jag äter det t ex som matlåda på jobbet, men det är så himla gott! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vilket bra tips, jag har nog inte testat det. Det låter som en höjdare!

   Radera
 2. m,m vad gott spännande att du haft i granskottsirap:)

  SvaraRadera